Preskočiť na hlavný obsah

Európsky súd pre ľudské práva vyhlásil rozsudok v prípade neprimeranej dĺžky konania

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil rozsudok v prípade Cirnerová a ďalší proti Slovenskej republike, ktorý nadobudol právoplatnosť dňom vyhlásenia. V danom prípade sa 32 sťažovateľov sťažovalo na porušenia práva na prerokovanie veci v primeranej lehote. Súd skonštatoval porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru a priznal sťažovateľom celkovo 14 500 EUR ako náhradu nemajetkovej ujmy (sťažovatelia požadovali 22 000 EUR pre každého ako náhradu nemajetkovej ujmy). Zvyšok nárokov zamietol.

Sťažovatelia sa sťažovali na neprimeranú dĺžku konania o určenie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam vedeného na Okresnom súde Košice – okolie, v ktorom mali postavenie odporcov. Dĺžkou napadnutého konania sa zaoberal aj ústavný súd na základe dvoch sťažností podľa článku 127 ústavy. Ten najskôr nálezom z apríla 2010 rozhodol, že v konaní došlo k prieťahom a priznal časti sťažovateľov primerané finančné zadosťučinenie po 300 EUR a časti sťažovateľov po 500 EUR. Priznal im tiež čiastočnú náhradu trov konania. Okrem toho prikázal okresnému súdu konať vo veci bez zbytočných prieťahov. Druhú ústavnú sťažnosť ústavný súd v marci 2013 odmietol ako zjavne neopodstatnenú.

Pokiaľ ide o prijateľnosť sťažnosti, ESĽP sa nestotožnil s argumentáciou vlády, ktorá s odvolaním sa na nález ústavného súdu tvrdila, že sťažovateľov ďalej nemožno považovať za poškodené osoby, vzhľadom na nápravu, ktorú získali na vnútroštátnej úrovni zo strany ústavného súdu. V tejto súvislosti ESĽP poukázal na to, že nedošlo k urýchleniu konania na základe príkazu ústavného súdu konať vo veci bez zbytočných prieťahov. Ďalej poznamenal, že odškodnenie priznané na vnútroštátnej úrovni za obdobie viac ako 22 rokov, prípadne 8 rokov a 9 mesiacov alebo 9 rokov a 11 mesiacov, nemožno považovať za primerané. Nestotožnil sa ani s argumentáciou vlády, že sťažovatelia neutrpeli podstatnú ujmu vzhľadom na ich správanie sa v konaní, predmet sporu a výšku ich spoluvlastníckych podielov.  

Čo sa týka podstaty sťažnosti, ESĽP uviedol, že primeranosť dĺžky konania musí byť posúdená s prihliadnutím na okolnosti prípadu a na kritéria: zložitosť veci, správanie sa sťažovateľov a príslušných orgánov a čo bolo v hre pre sťažovateľov. V tejto súvislosti konštatoval, že predmetom konania bolo určenie vlastníckych práv k nehnuteľnosti, čo patrí k bežnej občianskoprávnej sporovej agende. Vzal do úvahy osobitné okolnosti prípadu, najmä zmeny a rastúci počet odporcov a neúplné podania navrhovateľov, ktoré mali za následok predĺženie konania. Ďalej skúmal spôsob, akým vnútroštátne súdy viedli konanie. V tomto ohľade poukázal na obdobia nečinnosti a neefektívnej činnosti okresného súdu. Napríklad okresný súd konal s niektorými odporcami, ktorí niekoľko rokov nemali pasívnu legitimáciu v konaní, uskutočnil množstvo pojednávaní, ktoré neviedli k meritórnemu rozsudku a v období rokov 1995 až 2009 náležite nekonal vo veci, čo potvrdil aj ústavný súd vo svojom náleze. ESĽP vzal tiež do úvahy vo všeobecnosti pasívny postoj sťažovateľov v priebehu konania a ich nezáujem o spor. V tejto súvislosti konštatoval, že sťažovatelia sa často nezúčastňovali nariadených pojednávaní a nie vždy sa usilovali brániť svoje vlastnícke práva, pričom niektorí z nich sa ani nevyjadrili k žalobe alebo neuviedli žiadne relevantné argumenty ohľadne ich stanoviska. Vzal tiež do úvahy záver ústavného súdu týkajúci sa nezáujmu sťažovateľov o konanie v období rokov 1995 až 2009, keď bol okresný súd nečinný. Okrem toho poznamenal, že sťažovatelia ústavnému súdu poskytli neúplné informácie a ESĽP poskytli nepresné údaje. Napriek uvedenému ESĽP poznamenal, že dĺžka konania, ktorá vo vzťahu k jednotlivým sťažovateľom predstavovala od 8 a pol roka do 22 rokov a 3 mesiace, bola neprimeraná, v dôsledku čoho došlo k porušeniu článku 6 ods. 1 Dohovoru.        

Za zistené porušenie článku 6 ods. 1 Dohovoru ESĽP priznal z titulu nemajetkovej ujmy 28 sťažovateľom po 500 EUR každému a 4 sťažovateľom ako právnym nástupcom pôvodnej sťažovateľky priznal 500 EUR spoločne. Nárok na náhradu nákladov a výdavkov odmietol z dôvodu, že nebol podložený relevantnými dokumentmi.